Brigitte Ollier(Foto: Ziua de Cluj)
Ollier, specializata in jurnalism cultural, a fost prezenta la Cluj cu ocazia unui workshop pe care l-a sustinut marti, in cadrul Academiei de Toamna Europa Artium, festival organizat de Universitatea de Arta si Design (UAD).
Se observa tot mai mult un fenomen in mass-media pe care specialistii l-au numit tabloidizare, atat in presa din Romania, cat si in presa din Franta, si din toata lumea. Cum vedeti acest fenomen al tabloidizarii presei? E o amenintare pentru presa de calitate?
Eu pot sa va spun un punct personal de vedere, nu un punct de vedere al directiunii sau al unui analist media. Peste tot exista acest tip de ziare tabloide, dar si un public fidel ziarelor de calitate, asa cum in Franta sunt Le Monde, Liberation, Le Figaro. Toate aceste ziare au un public al lor, care cu greu poate fi captat de presa de tip tabloid.
Problema e ca, acum 25 de ani, cand am inceput sa scriu la Liberation, acesta era un ziar foarte tanar, entuziast, un ziar viu, si eu ma consideram puternica.
Credeam ca, pe masura ce trece timpul, va fi indestructibil, mai profesionist. In 25 de ani, toate punctele mele de reper s-au prabusit ca un nisip miscator. Acum avem pagina de web pe care scriem articole care nu sunt la fel cu cele din editia tiparita. Multi cititori i-am pierdut, celelalte ziare la fel, iar unii ne cumpara pentru suplimentele gratuite diverse.
Nu e opinia mea ca ziarele gratuite cauzeaza moartea ziarelor de referinta, dar influenteaza soarta acestora. Asa e cumva si cu presa de tip tabloid.
Tirajele ziarelor din toata lumea sunt in scadere din cauza internetului. Ziarele de muta repede pe internet. Credeti ca acest asalt va face sa dispara presa scrisa?
Oamenii isi iau m