Mii de oameni din judetele Moldovei ingheata in apartamente din cauza conductelor defecte ori de teama facturilor mari la intretinere.
La Iasi si Neamt, locatarii ramasi la sistemul centralizat de incalzire si care au venituri mici prefera deocamdata caloriferele reci pentru a face economie la bugetul familiei. In Vrancea, sunt peste 100 de blocuri care nu au caldura deoarece nu s-au terminat reparatiile la retele.
Frigul a pus stapanire pe judetul Neamt, ieri noapte inregistrandu-se primele valori negative din acest an. La Piatra Neamt au fost -2 grade, la Targu Neamt -3, iar la Roman -4 grade.
Cu toate acestea, nemtenii care au ramas fideli sistemului centralizat de incalzire stau in frig, temperaturile din apartamente fiind aproape identice cu cele de afara. Motivul este frica de indatorare, pentru ca, odata livrat agentul termic, facturile la intretinere vor arde la buzunare, pretul gigacaloriei fiind de 119 RON.
Din totalul de 39.000 de apartamente din oras, au mai ramas la sistemul centralizat de incalzire 19.000. Dintre debransati, doar 11.000 au avut bani sa-si monteze centrala termica.
Soba cu lemn la bloc
La Roman, al doilea oras ca marime din judetul Neamt, sunt 19.200 de apartamente, aproape 10.000 avand centrale, in timp ce mai putin de 1.000 sunt la sistemul centralizat. Restul locatarilor din blocuri au optat pentru arhaicele sobe sau godine. Acelasi lucru se intampla si in orasul Bicaz. Cele 900 de apartamente sunt incalzite de sobe cu lemne.
Taiatul lemnelor in fata blocului nu mai mira pe nimeni, procurarea lor nefiind o problema prea mare intr-un judet care are mari suprafete de padure.
Pana ieri, la firma Aqua Calor fusese depusa o singura cerere din partea asociatiilor de proprietari pentru furnizarea caldurii, livrarea incepand de astazi. La unitatile de invatamant, pentru ca majoritate