Tot mai multe femei se inghesuie sa lucreze in armata, atrase de stabilitate si de solda lunara.
Mai hotarate decat baietii, mai disciplinate, mai dornice de adrenalina: sunt calitati care le pot asigura fetelor un loc, incepand de anul viitor, in armata romana. Cu doua zile inainte de incheierea campaniei nationale de informare initiate de Ministerul Apararii Nationale (MApN), aproape 40% din totalul tinerilor bucuresteni care s-au interesat de o cariera militara sunt fete, estimeaza mr. Dan Craciuneanu, de la Biroul de Informare si Recrutare (BIR) Bucuresti.
In tara, numarul acestora reprezinta intre 10% si 35% din total. Cifrele sunt surprinzatoare chiar si pentru cei care se ocupa de informarea si recrutarea voluntarilor. Si mai surprinzator este insa faptul ca in randul aspirantelor la militarie si la o solda lunara de 1.000 de lei noi sunt si profesoare, invatatoare ori absolvente de Medicina. Pentru acesti bani, fetele vor face instructie, garzi sau vor participa la misiuni cot la cot cu barbatii.
Prea multe fete in scolile militare
„Fetele pot fi un pic mai motivate”, este de parere mr. Dan Craciuneanu. „Si mai constiincioase: baietii spun ca sunt buni la sport, dar unii au picat la rezistenta, sunt superficiali. Asta in timp ce fetele care s-au pregatit timp de doua luni au trecut”, mai spune Craciuneanu. Isi aminteste de experienta unei scoli militare, unde acum trei ani numarul fetelor il depasise pe cel al baietilor.
„Erau 100 de locuri, iar fetele aveau dreptul sa intre pe aceleasi locuri ca si baietii. Dupa aceea am inceput sa le limitam, pentru fiecare domeniu. Nu este discriminare, dar nu pot fi atat de multe fete in domenii carora ar putea sa nu le faca fata”, mai spune el. In rest, este o chestiune de competenta, iar fetele pot ocupa foarte bine posturi care sa le permita sa aiba in subordine cadre militare barbati.
„S