Citigroup a incheiat prima sa achizitie de cand banca centrala americana (Fed) a ridicat restrictiile privitoare la achizitii in aceasta primavara, aceasta fiind in acelasi timp si cea mai mare tranzactie de acest gen realizata de Charles O. Prince III de cand acesta a preluat pozitia de CEO al companiei cu trei ani in urma.
Wall Street-ul nu s-a aratat surprins de anuntul facut de Citigroup, conform caruia compania urmeaza sa plateasca 3,1 miliarde de dolari pentru un pachet de 20% din actiunile Akbank, o importanta banca din Turcia. Actiunile Citigroup au scazut cu 10 centi pana la 50,05 dolari, scrie The New York Times.
In urma acestei tranzactii, Citigroup isi va intari prezenta pe piata cu un ritm accelerat de dezvoltare a Turciei, piata pe care au patruns din ce in ce mai multe banci straine in ultimii doi ani.
Totusi, pretul platit este cu 17% mai mare decat valoarea bancii. In urma achizitiei, Citigroup nu castiga nici o filiala suplimentara de retail si numai o pozitie in cadrul board-ului Akbank alcatuit din noua membri.
Avand in vedere ca Citigroup a achizitionat banci intregi din tari ca Polonia si Coreea de Sud, apare intrebarea de ce aceasta a decis sa cumpere numai o mica parte dintr-o banca la un pret foarte ridicat.
Citigroup sustine totusi ca din punct de vedere strategic aceasta investitie are sens, consolidandu-i pozitia pe piata turca. Citigroup este activa pe aceasta piata din 1975, dispunand in prezent de 47 de filiale, cat si operatiuni solide de corporate si investment banking.
In urma recentei investitii, Citigroup va detine o parte din una dintre cele mai conservatoare banci turce. Akbank este controlata de familia Sabanci, o importanta familie de bancheri.
In trecut, Akbank s-a concentrat pe acumularea de depozite si pe investitii pe piata locala de titluri de trezorerie.
In ultimii ani, insa