Până la mijlocul acestei luni, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Braşov a înregistrat 13.682 de fermieri în Registrul fermelor, aceştia având în proprietate aproximativ 178,372 de hectare de pământ arabil. Potrivit statisticilor, acest lucru ar însemna că 60% din pământul arabil al judeţului a fost înscris în Registrul Fermelor. Directorul APIA Braşov, Dorin Uscoiu (foto), nu este de acord însă cu statistica. „Sunt foarte multe terenuri scoase din circuitul agricol care nu au fost înregistrate ca atare. În plus, sunt şi multe păşuni împădurite”, a arătat Uscoiu, care estimează că în judeţul Braşov ar mai fi, în prezent, doar în jur de 250.000 de hectare de teren care poate fi înregistrat în Registrul Fermierilor.
Directorul APIA Braşov a mai arătat că până la finele acestui an ar mai putea fi înscrişi în Registrul Fermelor încă aproximativ 2.000 de fermieri. Uscoiu explică de ce nu mizează pe un număr mai mare de fermieri: „la nivelul judeţului Braşov, terenurile sunt foarte fărâmiţate, iar una dintre condiţiile de înscriere în Registrul Fermelor este ca fermierul să aibă în posesie un hectar de pământ, parcela minimă fiind de 0,3 hectare”.
Fermierii au înţeles şi importanţa înscrierii în Registru, după ce până în primăvara acestui an era înscrisă doar 30% din suprafaţa agrară a judeţului. Astfel, fermierii care sunt înscrişi în Registrul Fermelor vor putea primi de anul viitor subvenţii atât din partea Uniunii Europene, cât şi din partea statului român.
Predealul are
doar 3 ferme
Potrivit statisticilor APIA Braşov, cele mai puţine ferme au fost înregistrate în Predeal – doar 3, acestea însumând însă 208 de hectare. La polul opus se află comuna Vama Buzăului, unde au fost înfiinţate 696 de ferme, terenul acoperit de acestea fiind de 4.312 hectare.
Municipiul Braşov are 479 de fermieri care deţin