Presedintele Basescu doreste ca modelul Comunitatii Nationale de Informatii sa fie extins la scara intregii Uniuni Europene. Afirmatia a fost facuta la Conferinta comisiilor parlamentare pentru controlul serviciilor de informatii din tarile UE, care s-a desfasurat ieri la Palatul Parlamentului.
"Probabil, in timp, UE va trebui sa isi creeze o proprie comunitate de informatii, in care statele membre sa furnizeze date legate de amenintarile, de riscurile asimetrice. In momentul de fata, informatia circula dificil si doar in baze bilaterale intre serviciile de informatii din Europa. Sunt cooperari strict punctuale care, odata atins obiectivul, inceteaza si se revitalizeaza cu alte ocazii. Noi credem ca la nivelul UE trebuie creata o comunitate de informatii, in mod deosebit pentru transferul rapid si analiza centralizata a informatiilor legate de terorism, de traficul de stupefiante, de fiinte umane si de armament", a spus seful statului.
"Va creste nivelul de acuratete a informatiilor"
El a dat parlamentarilor europeni exemplul CNI, organism cu 40 de oameni, care centralizeaza informatiile de la serviciile secrete si le distribuie decidentilor indreptatiti sa aiba acces la ele. Basescu crede ca ideea CNI poate fi exportata in Uniune, desi s-au adus in tara numeroase critici privind rolul ambiguu si nivelul scazut de operativitate pe care Comunitatea le-ar fi demonstrat pana acum.
De altfel, ultimul val de contestari a survenit odata cu fuga lui Omar Hayssam din tara, cand CNI i s-a reprosat ca nu a reusit sa coordoneze activitatea serviciilor secrete in acest caz.
De altfel, chiar Basescu a admis ieri ca termenul de Comunitate de Informatii este "poate putin exagerat", dar crede in continuare in utilitatea ei. "Este solutia care ii fereste si pe decidenti de intrarea intr-o atmosfera de lectura continua a informatiilor, da