Noile reguli de igiena, intrate in vigoare luna aceasta, au pus pe jar majoritatea operatorilor din sectorul alimentar. Nu mai e de joaca, de la micile magazine care ofera spre vinzare produse alimentare si pina la supermarket-uri, de la macelarii si pina la restaurante sau pizzerii, toti agentii economici vor trebui sa ofere consumatorilor alimente sigure, produse sub cele mai stricte reguli de igiena. Obiectivul principal este asigurarea sigurantei alimentare, pe tot lantul alimentar, incepind de la productia primara si pina la consumatorul final, sau - cum spun generic specialistii - "de la furca la furculita".
Regulile intrate in vigoare la 1 octombrie sint cunoscute sub numele de "Noul pachet legislativ de igiena" si vizeaza, la nivelul judetului nostru, 1.772 de agenti economici. Conform noilor norme, operatorii trebuie sa puna la punct un sistem de management al calitatii, sa realizeze analize de risc ale punctelor in care alimentele se pot contamina, sa asigure conditiile de igiena in interiorul unitatilor - toate acestea pentru ca produsul sa fie sigur pentru sanatatea populatiei.
Expertii europeni se implica efectiv in implementarea noului pachet
Pentru o mai buna intelegere a noilor reglementari si pentru o mai buna colaborare intre autoritati si operatorii economici, la inceputul acestei luni, ANSVSA in colaborare cu Biroul TAIEX (Technical Assistance Information Exchange Instrument) al Directiei Generale pentru Extindere din cadrul Comisiei Europene a organizat un seminar cu tema "Aplicarea in practica a prevederilor noului pachet legislativ de igiena". La seminar au participat, pe linga specialisti ai tuturor celor 42 de directii judetene sanitar-veterinare, si reprezentanti ai patronatelor si operatorilor din industria alimentara, pentru ca ANVSA doreste o implicare a tuturor celor responsabili d