La scurt timp dupa ce, intr-un raport asupra Romaniei, FMI avertiza autoritatile de la Bucuresti in privinta expansiunii deficitelor, organismul international revine cu remarci privind dezechilibrele economice. Sursa ingrijorarilor: bugetul pe 2007. Potrivit Fondului, primul buget "european" al Romaniei va conduce la accentuarea dezechilibrelor macroeconomice. "Avand in vedere cresterea economica peste potential, un deficit de 2,5% din Produsul Intern Brut implica o relaxare semnificativa a politicii fiscale.
Aceasta lipsa de coordonare cu politica monetara nu poate, in mod credibil, sa reduca ratele inflatiei si dobanzii", se arata intr-un aide-memoire al FMI. Proiectul de buget pentru 2007, aprobat recent de Guvern, este construit pe un deficit bugetar de 2,8% din PIB, din care 0,4% reprezinta cofinantarea proiectelor europene.
Din nou cheltuielile salariale
In stilul deja consacrat, Fondul Monetar International atentioneaza Guvernul asupra pericolului pe care majorarile salariale il reprezinta pentru procesul de dezinflatie. Potrivit economistilor Fondului, cheltuielile salariale au fost subestimate din nou, intrucat bugetul nu include alocari de fonduri pentru majorarile salariale aferente anului viitor.
Mai mult decat atat, in ciuda estimarilor oficiale, FMI sugereaza ca inflatia in 2007 ar putea depasi 10%. "Pentru anul viitor, sunt programate doua majorari salariale, in pofida tintei de inflatie de sub 10%", se spune in aide-memoire.
Buget indraznet
Avand in vedere cresterea cheltuielilor cu 0,25% in 2006 si 2007, exista riscul deteriorarii calitatii si eficientei cheltuielilor publice, mentioneaza FMI. "Fondul are indoieli referitoare la posibilitatea Guvernului de a cheltui sumele prognozate (6,6% din PIB, comparativ cu 2,6% in 2005 si nivelul anticipat de 4,1% in 2006)", se arata in document.