Dezvoltatorii de proiecte rezidentiale inregistreaza profituri imense pe piata romaneasca, incepand de la 50% si ajungand uneori chiar si la 200%, in functie de zona in care a fost dezvoltat proiectul si de regimul de inaltime, potrivit consultantilor imobiliari.
"Profitul unui dezvoltator depinde in mare masura de tipul de proiect si de zona in care se construieste, cea mai ridicata rata de profitabilitate avand-o la ora actuala zona Pipera-Tunari, cu un procent de peste 200% pentru complexe de vile si 150% pentru blocuri", a declarat Oana Taraze, associate managing director la agentia imobiliara Eurohouse.
Insa, in zona de sud a Bucurestiului, rata de profitabilitate poate depasi 250% datorita faptului ca pretul de achizitionare al terenului este situat la 30-60 de euro pe metrul patrat, adauga consultantul Eurohouse.
"Sunt si zone din centrul Bucurestiului care pot oferi profituri de 200% in centrul Capitalei, mai ales in Dorobanti sau Primaverii, insa nu mai exista loturi mari de teren. Castigurile dezvoltatorilor vor scadea odata cu intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, dar vom mai asista la tunuri imobiliare", afirma Robert Teodorescu, directorul departamentului de vanzari Rezidentiale al companiei Regatta.
Dezvoltarea puternica a pietei rezidentiale din ultimii doi ani a atras interesul investitorilor din strainatate, care au ajuns sa acopere circa 90% din valoarea totala a investitiilor. Spre comparatie, doar cativa investitori romani au reusit sa se impuna pe piata caselor, precum Impact Developer & Contractor, Triumf Construct sau Imofinance Cluj.
Numarul investitiilor in piata rezidentiala s-a intensificat odata cu inceperea dezvoltarii policentrice a Capitalei, care urmeaza sa ajunga o metropola care se va extinde 40 de kilometri spre nord, precum si catre sud, spre orasul Giurgiu. Printre cele mai mari proiecte de case, cu