"Zece pentru Romania", proiectul initiat de Realitatea TV si bazat pe o cercetare sociologica realizata de patru institute de sondare a opiniei publice (INSOMAR, IMAS, TNS - CSOP, CURS) isi propune identificarea si recunoasterea la nivel national a celor mai valoroase personalitati ale momentului - elitele societatii anului 2006.
Aflat la cea de-a doua editie, proiectul "Zece pentru Romania" a introdus si scriitorii printre categoriile cercetate, raspunzand astfel dezbaterilor si nemultumirilor iscate de absenta acestor elite din analiza precedenta. Anul trecut, in urma selectiei facute in randul publicului larg, scriitorii nu s-au calificat in cercetare, deoarece nivelul notorietatii in cazul acestei categorii a fost extrem de redus (notorietatea reprezentand un prim filtru de cercetare). Optimizarea cercetarii a presupus insa, mai mult decat introducerea unei noi categorii profesionale. Astfel, oamenii de afaceri au fost inlocuiti de marcile romanesti, iar scriitorii au fost introdusi alaturi de alte categorii profesionale precum: arhitecti, istorici, medici chirurgi, avocati.
O alta schimbare majora in cercetarea de anul acesta o reprezinta efectuarea analizei dintr-o dubla perspectiva: a membrilor breslei cercetatorilor si a opiniei publice. Astfel, membrii breslei isi vor evalua colegii, iar opinia publica va evalua elitele politice si jurnalistii. Nevoia de a inlocui criteriul "notorietatii" cu cel al "valorii" este ratiunea care sta la baza acestei schimbari metodologice.
ELITE. Desi sunt lideri de opinie si formatori ai mentalitatilor unor generatii intregi, scriitorii fac parte din categoria celor care nu sunt foarte vizibili in spatiul public. Prezenta si influenta lor este mai mult calitativa decat cantitativa, mai mult intensiva decat extensiva si actioneaza mai degraba asupra unui grup restrans de cititori decat asupra opiniei publice.