In luna octombrie, dirijorul Horia Andreescu aniverseaza 60 de ani. Atat Formatiile Muzicale Radio, al caror dirijor-sef este, cat si Filarmonica "George Enescu" ii rezerva concerte aniversare - chiar in aceasta seara de vineri poate fi vazut pe scena Ateneului Roman dirijand Simfonia a IX-a de Beethoven.
- Concertele lunii octombrie sunt gandite in jurul creatiei lui Mozart si Beethoven. Altfel, Horia Andreescu este cunoscut prin atentia pe care o acorda in permanenta creatiei muzicale romanesti.
- In ceea ce priveste creatia romaneasca, trebuie sa spun ca dorinta mea era sa devin compozitor. Am studiat in acest scop compozitia, fapt care m-a ajutat mereu sa vad cu alti ochi si cu alta intelegere creatia contemporana. In plus, in perioada 1965-1975, era in Bucuresti o anume efervescenta - care, din pacate, a disparut - legata de creatia muzicala moderna. Doctori, ingineri, matematicieni erau interesati, ascultau si comentau lucrari de Xenakis, Stockhausen, Boulez etc. Primele auditii ale unor lucrari de Olah, Niculescu, Vieru, Stroe, Bentoiu erau asteptate cu interes. Circulau, se imprumutau discuri cu cele mai noi creatii de muzica electronica sau muzica concreta. Pe de alta parte, am inteles repede ca in strainatate eram receptat ca reprezentantul unei anumite zestre muzicale. Cu atat mai mult astazi, cand problema identitatii este tot mai acuta in lume. Pretuiesc mult creatia romaneasca actuala si stiu ca esti pretuit atunci cand esti un bun avocat pledant al ei. Asa se explica de ce apar tot mai multe solicitari de a dirija muzica romaneasca in strainatate, in concerte sau inregistrari.
- Inregistrarile pentru radio sau disc reprezinta unul dintre principalele repere ale carierei dvs...
- Am inregistrat deja in aceasta toamna doua lucrari romanesti: Pomenire de Stefan Niculescu - un recviem romanesc in sapte parti pentru cor, solist