Costul total al creditului ramane o notiune fara un inteles exact, desi incepand de luni bancile si societatile financiare nebancare ar trebui sa ia in calcul acest indicator la stabilirea capacitatii de indatorare a clientilor.
Calculul capacitatii de indatorare a clientului se complica, intrucat la costul creditului ar trebui luate in calcul, pe langa principal, dobanda si alte costuri, precum politele de asigurare sau comisioanele percepute. Aceste prevederi vor fi extinse si asupra institutiilor financiare nebancare (IFN), care nu erau supuse restrictiilor din punctul de vedere al politicii de creditare. Cu toate acestea, nici BNR si nici institutiile vizate nu considera ca noile reglementari vor aduce schimbari semnificative in activitatea de creditare.
Potrivit responsabililor BNR, norma 22, care va intra in vigoare luni, contine in mod voit o formulare larga.
"Ca spirit al normei, costul total trebuie sa includa toate costurile pe care le suporta debitorul si pe care nu le-ar fi avut daca nu contracta creditul", a declarat Angela Dimonu, seful serviciului Reglementare Activitati Financiare si IFN-uri. Ea spune ca prin aceasta formulare BNR a incercat sa oblige bancile la mai multa transparenta. Insa ramane la latitudinea bancilor cum vor face calculele.
"Sunt situatii pe care bancile pot sa si le detalieze, dar cu respectarea spiritului normei. Ne asteptam ca bancile sa vina cu noi inventii si de aceea nu am dat o enumerare exhaustiva a costurilor care trebuie incluse", a spus Dimonu, in cadrul unui seminar organizat de Asociatia de Leasing Bancar.
Din punctul de vedere al reprezentantului BNR, ar trebui luate in considerare toate costurile, indiferent de natura lor, sau de momentul la care apar. Astfel, in cazul in care pentru contractarea creditului clientul este obligat sa incheie o polita de asigurare, aceasta ar trebui lu