Documente:
REACH - context si prezentare succinta, Ministerul Economiei si Comertului
(20.10.2006) PDF
Intrarea in UE nu va aduce chiar cele mai bune vesti pentru industria chimica si petrochimica din Romania. Parlamentarii europeni se pregatesc sa adopte un regulament in domeniul substantelor chimice, numit REACH, care va inlocui toata legislatia din acest domeniu si va transfera de la autoritatile de reglementare catre industrie sarcina gestionarii riscurilor in utilizarea substantelor chimice.
Impactul asupra industriei si consumatorilor finali din Romania va fi major, dar autoritatile si jucatorii din piata nu constientizeaza inca implicatiile acestei schimbari radicale de legislatie.
Circa 30 de mii de substante chimice vor trebui testate si inregistrate intr-o baza de date unica, iar costurile imense vor fi suportate de industrie. Si consumatorii finali vor avea de suportat implicatiile normei europene.
Primita pozitiv de catre asociatiile consumatorilor si de protectie a mediului, norma europeana reglementeaza utilizarea substantelor chimice daunatoare pentru mediu si populatie.
Potrivit REACH, companiile care produc sau importa substante in cantitati mai mari de o tona trebuie sa inregistreze si sa testeze aceste substante. Comisia Europeana estimeaza ca numarul de substante existente pe piata in cantitati de peste o tona este de circa 30 de mii. In lipsa inregistrarii, substanta nu poate fi produsa sau importata.
Administrarea bazei de date este responsabilitatea Agentiei Europene pentru Substante Chimice (AESC), care va fi infiintata in 2008.
Cerintele din industria chimica vor fi simtite automat si de utilizatorii din aval, precum industriile textila, cauciuc si automobile, ale caror produse se bazeaza tocmai pe utilizarea diferitelor substante chimice.