Controversatul om de afaceri craiovean, Dinel Staicu, a fost audiat ieri aproape o ora de procurorii anticoruptie in legatura cu fraudarea Bancii Internationale a Religiilor, ne-au informat surse judiciare, precizand ca ancheta este intr-un stadiu foarte avansat.
Dinel Staicu este acuzat de savarsirea infractiunii de complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice, avand in vedere ca este beneficiarul direct al creditelor acordate cu incalcarea normelor de creditare. La 15 februarie, in afara celor trei directori bucuresteni ai bancii (Doinita Negoi, Anisoara Dudu si Valeria Tudorache) procurorii anticoruptie au extins ancheta si fata de alte 23 persoane din fosta conducere BIR, cercetati pentru abuz in serviciu in forma calificata.
In ceea ce-l priveste pe Dinel Staicu, acesta este acuzat de savarsirea infractiunii de complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice, avand in vedere ca este beneficiarul direct al creditelor acordate cu incalcarea normelor de creditare.
Valoarea creditelor, obtinute de Staicu de la cele noua sucursale BIR, insumeaza 444 miliarde lei, existand indicii, inclusiv din documentele intocmite de Cooperativa de Credit Rich Bank (unde era actionar majoritar), ca firmele din grupul controlat de acesta "nu au avut nici macar intentia restituirii catre BIR SA a sumelor incasate din debite".
Mai mult, prin intocmirea unor documente fictive, Dinel Staicu ar fi constituit SC BDJ SA Craiova, unitate care a absorbit prin fuziune toate societatile din grup care angajasera credite de la BIR, cu consecinta radierii societatilor respective si, implicit, a nerestituirii sumelor de bani datorate bancii.
In perioada 1999-2000, BIR ar fi cesionat unui numar de 11 firme - aflate sub controlul lui Dinel Staicu - creante de 106,7 miliarde de lei decurgand din contracte de imprumut, sustinea PNA.
In ce