Romania ar putea echilibra balanta comerciala cu China prin dezvoltarea exporturilor de utilaj energetic, inclusiv nuclear, utilaj minier si produse IT, potrivit Departamentului de Comert Exterior din cadrul Ministerului Economiei si Comertului (MEC).
Conform statisticilor romanesti, China a fost, in primele opt luni ale anului, principalul partener comercial al Romaniei din Asia, valoarea totala a schimburilor bilaterale fiind de 1,38 miliarde dolari, din care 140,48 milioane dolari au reprezentat exporturi romanesti, iar 1,24 miliarde dolari, importuri din China.
Deficitul comercial s-a cifrat astfel la peste 1,1 miliarde dolari. Ministrul delegat pentru comert, Iuliu Winkler, a participat joi, la Bucuresti, la lucrarile celei de a XVIII-a sesiuni a comisiei mixte romano-chineze, in calitate de presedinte al partii romane.
Presedintele partii chineze a fost Liao Xiaoqi, ministru adjunct la Ministerul Comertului din Republica Populara Chineza, informeaza un comunicat al MEC.
Pentru echilibrarea balantei comerciale, partea romana a propus diversificarea categoriilor de marfuri destinate exportului in China, cu accent pe utilaj energetic, inclusiv nuclear, utilaj minier si industrie de aparare, modernizarea si repunerea in functiune a unor locomotive diesel exportate anterior de Romania pe piata chineza, omologarea unor noi medicamente in vederea desfacerii pe piata locala, produse IT.
Winkler a solicitat partii chineze ca, in baza noului cadru legal al colaborarii instituit intre Autoritatea Nationala a Vamilor si Autoritatea Vamala a Chinei, sa fie analizate comparativ datele rezultate din statisticile vamale ale celor doua tari, din punctul de vedere al diferentelor pe care acestea le inregistreaza in prezent.
Romania ar putea echilibra balanta comerciala cu China prin dezvoltarea exporturilor de utilaj energetic, incl