Enciclopedia ilustrata de istorie universala - o carte a istoriei umanitatii ce cuprinde, in 784 de pagini, peste 3.000 de articole, 136 de articole tematice ample, peste 1.200 de ilustratii (reproduceri, desene, fotografii, harti) si un tabel cronologic adus la zi, cu peste 1.700 de momente importante din istorie.
A fost lansata in urma cu doua saptamani, la Bucuresti. Volumul contine informatii esentiale despre istoria inteleasa in sens larg: nu numai istorie politica, ci si curente culturale sau ideologice, inventii, mari descoperiri, personalitati din varii domenii. Academicianul Dan Berindei spunea, la lansare, ca "este o carte care ar trebui sa fie in orice familie".
Cea mai mare parte a articolelor au fost traduse din editia britanica Reader's Digest (Delia Razdolescu, Sanda Aronescu, Alexandru Diulescu, Rodica Scafes, Cristina Tache, Simona Ceausu, Cornelia Bucur). Un sfert din continut este, totusi original opera a istoricilor Horia C. Matei si Stan Stoica. "Au fost eliminate articole prea rigid axate pe cititorul anglo-saxon si introduse alte sute de articole despre realitati romanesti", explica Horia Matei.
Istoricul continua: "Editia romaneasca nu reprezinta o simpla traducere, ci e o restructurare din perspectiva beneficiarilor ei, cititorii romani. Peste 500 de termeni comuni si nume proprii sunt consacrate realitatilor romanesti.
Ca sa citam doar de la inceputul literei C: caimacam, Canalul Dunare-Marea Neagra, Cantacuzino Serban, Cantemir Dimitrie, Carp P.P., Carpi, Carol I si II, Catargiu Barbu, Catargiu Lascar, Calinescu Armand, Ceausescu Nicolae etc. Mai mult, acolo unde a fost cazul, o serie de articole au fost completate cu informatii legate de romani. Cititorul afla astfel ca Ferdinand Lasalle, unul dintre fondatorii social-democratiei germane, a murit in 1864 intr-un duel cu printul Nicolae Racovita, declansat de actrit