Clujul literar. 1900-2005 isi propunea, simplu, sa inventarieze datele la indemana despre cei care scriu in perimetrul larg al Filialei clujene a Uniunii Scriitorilor. Nu ierarhiza, nu cantarea si nu alegea, ci numara si oglindea, in asteptarea activa a marelui Dictionar critic al scriitorilor ardeleni.
Cuvinte. Almanah literar 2006 este al doilea pas. El alege. Se afla, intre copertele lui, intr-o prezenta multipla, toti membrii Filialei clujene (din 10 judete si 9 tari), plus tineri care au tinut aproape de ea ori au fost recunoscuti prin premii si concursuri. "Aripa tanara" astfel conturata vorbeste despre viitorul institutiei noastre. In total, 300 de nume.
"Almanah" l-am numit la inceputul proiectului si asa a intrat in "mentalul colectiv". Cuvinte a fost titlul provizoriu. I-am cautat indelung un determinant. Nici unul nu acoperea diversitatea si ineditul celor 700 de pagini format A4. Cel mai aproape de adevar, "pestrite", ar fi putut starni conotatii negative, iar Almanahul nostru are numai intentii pozitive si cumva ocrotitoare. Asa incat Cuvinte, pur si deloc simplu, a fost adoptat ca nume potrivit pentru o carte larg cuprinzatoare, libera si fara pretentii academice.
La ce bun o astfel de lucrare? Vorbeam mai sus de prezenta multipla a scriitorului. Am dorit sa-l facem vizibil, sa-i asiguram cateva onoruri de vedeta. Cititorul are la indemana fise biobibliografice - sumare, dar aduse la zi -, care se poarta ca un dictionar alfabetic esential. Poate afla cum scrie si cum semneaza scriitorul, cum arata el acum si cum a aratat in ani mai tineri, ce fel de coperte au cartile sale, cum au fost ilustrate, cu cine "s-a adunat" de-a lungul anilor si cum arata in clipe de repaus. Are, asadar, sub ochi o arhiva si un album. O vitrina. Textele, care ilustreaza si ele, care arata, sunt mici secvente menite sa sugereze un ton, un timbru, o voce si sa