Andrew Carnegie
Penguin Press HC, 2006
Personaj deopotriva fascinant si enigmatic, Andrew Carnegie (1835-1919) este insasi intruchiparea visului american.
Considerat creatorul industriei moderne a otelului, Carnegie isi datoreaza o parte din celebritate si numeroaselor sale acte filantropice. Nascut intr-o familie saraca din Scotia, fara educatie si contacte, Carnegie va ajunge cel mai bogat om din lume.
Acum mai bine de un secol, acesta facea un anunt care avea sa socheze pe toata lumea: urma sa isi doneze intreaga avere unor actiuni caritabile. Carnegie considera ca este un act de "neglijenta criminala" pentru cei asemeni lui sa isi iroseasca talentul acumuland milioane de dolari pe care nu aveau sa ii cheltuiasca pentru binele unei comunitati mai extinse. Altfel spus, acela care moare bogat, moare in dizgratie. De fapt, Carnegie nu s-a gandit vreodata ca averea sa ar fi intru totul la dispozitia sa. "Bogatia nu este produsul individului, ci rezultatul comun al societatii in care acesta traieste", scria Carnegie intr-una dintre cartile sale. Acesta a fost si motivul pentru care a imbratisat filantropia cu aceeasi energie si creativitate cu care si-a facut uriasa avere. A construit numeroase biblioteci pe intreg teritoriul SUA si a finantat o fundatie dedicata cauzei pacii mondiale. Aceasta nu-l impiedica insa sa-si oblige muncitorii sa lucreze in conditii inumane si sa actioneze ca un spargator de greve, lipsit de scrupule si ipocrit.
Om de afaceri de mare succes, scriitor autodidact, activist al pacii, filantrop, iubitor al culturii si sustinator entuziast al democratiei si capitalismului american, Andrew Carnegie ramane o enigma. Biograful David Nasaw incearca in ultima sa lucrare, Andrew Carnegie, sa explice cum o persoana aparent atat de obisnuita a putut obtine atat de mult si a generat atat de multe contradictii. Folosi