Cresterile de productivitate i-au permis fostului presedinte al bancii centrale americane (Fed) sa mentina ratele dobanzii la un nivel scazut fara a alimenta cresterea inflatiei, in contextul in care economia americana se afla in crestere in anii '90, iar rata somajului se situa la cel mai scazut nivel din decurs de 30 de ani, scrie Bloomberg.
Productivitatea este masurata ca raport intre productia obtinuta si numarul de salariati, fiind un indicator al eficientei muncii.
Acum, muncitorii europeni ii prind din urma pe cei americani dupa ce au fost devansati de acestia in cea mai mare parte a deceniului trecut. Un semn in acest sens: acordul incheiat luna trecuta intre Volkswagen, cel mai mare producator european de automobile, si liderii sindicali privind prelungirea saptamanii de lucru fara acordarea de plati suplimentare.
Cresterea productivitatii in Europa contribuie la temperarea temerilor legate de cresterea inflatiei si i-ar putea permite lui Trichet, presedinte al Bancii Centrale Europene, sa limiteze actuala runda de majorari de rate ale dobanzii. Dublata de o evolutie similara in cazul economiei japoneze, aceasta crestere ar putea reduce efectele globale ale incetinirii ritmului de crestere economica in Statele Unite, cea mai mare economie a lumii.
"Productivitatea muncii, ce influenteaza bunastarea economica si performantele pietei de actiuni, a cunoscut o accelerare considerabila", spune Eric Chaney, economist-sef european in cadrul Morgan Stanley.
Dupa calculele economistilor Morgan Stanley, in zona euro productivitatea a inregistrat o rata anuala de crestere de 2,6% in primul semestru al acestui an, un ritm de doua ori mai rapid decat cel inregistrat in ultimii sase ani.
Imbunatatirea este bine-venita, dupa ce Trichet arata intr-un discurs, pe 23 septembrie, ca productivitatea este "principalul dezavantaj al Europei".