A plecat dintre noi in aceasta toamna o jurnalista italiana pe care romanii o stiau mai ales ca scriitoare, autoare a unei uimitoare carti. Daca Soarele moare, aparuta in traducere romaneasca de-abia in 1985 (la douazeci de ani dupa ce fusese scrisa), la editura Dacia din Cluj-Napoca, a luminat copilaria multora dintre tinerii aspiranti la cariere in fizica sau astronomie, dar nu numai. Scrisa intr-un stil profund si tulburator, cartea era mai mult un fascinant documentar despre viata astronautilor cantonati in bazele NASA din Florida ce urmau sa faca primul drum pana la Luna si dadea seama despre jurnalistul care se intrevedea in autoare, dar si despre cel ce avea sa devina. La 77 de ani, rapusa de cancer, Oriana Fallaci a plecat din aceasta lume ca jurnalist, unul dintre cei care intra in istorie.
Italienii ei o numeau la signora delle interviste - doamna interviurilor. Si adevarul e ca acest gen publicistic a facut-o celebra, desi era cunoscuta si pentru curajul de a pleca pe linia frontului acolo unde erau conflictele armate ale lumii moderne, transmitand pentru Corriere della Sera, Epoca, Europeo, corespondente de razboi din Vietnam, America Latina, razboiul indo-pakistanez, Orientul Mijlociu. N-a ratat niciun conflict, purta in rucsac tot timpul o scrisoare catre ambasada italiana cu indicatii despre cum trebuia sa ajunga trupul ei neinsufletit in Italia natala, in cazul in care s-ar fi intamplat sa cada pe campul de lupta. La 60 de ani, era inca trimis special in Irak!
Faima insa si-a castigat-o cu timpul in urma interviurilor cu marile personalitati ale lumii, printre care Golda Meir, ayatolahul Khomeini, Yasser Arafat, Willy Brandt, Lech Valesa, Ariel Sharon, Indira Gandhi, Giulio Andreotti. Intr-o maniera absolut personala, intrebarile sale erau descumpanitoare, ea insasi era enervanta, ironica, deseori reusind sa-si scoata din sarite inter