Asociatiile de proprietari intra in iarna cu datorii de milioane de lei catre furnizorii de servicii publice. De fapt, cei mai afectati dintre acesti furnizori sint regia locala de apa-canalizare si operatorul local de termoficare, intrucit societatile de gaz metan si cea de energie electrica au un control mult mai strict in ceea ce priveste asociatiile, in sensul ca pot pune imediat in aplicare masuri restrictive de furnizare a propriilor servicii.
Nici una dintre asociatii nu-si permit sa acumuleze datorii catre "Distrigaz" sau "Electrica" intrucit in secunda urmatoare apar echipele de debransare. Mult mai complicata este situatia in cazul regiei locale de apa-canal si operatorului de termoficare, intrucit acestea nu au la dispozitie aceleasi instrumente cind vine vorba sa recupereze datoriile de la asociatii. Practic, prin intermediul uneia se face protectie sociala, iar in cazul celeilalte se profita de faptul ca este un serviciu public esential si ca nu se poate dispune intreruperea totala a furnizarii intrucit se incalca reglementari elementare in domeniul igienei. Astfel, cele doua unitati au ajuns sa crediteze cu milioane de lei asociatiile de proprietari care reunesc, asa cum rezulta si din denumire, brailenii proprietari ai unor apartamente in imobile de tip condominiu.
O situatie statistica prezentata atit de catre SC "CET" cit si de catre Regia Autonoma "Apa" Braila demonstreaza ca, in prag de sezon rece, asociatiile de proprietari cumuleaza datorii de peste 20 milioane lei catre cei doi furnizori. Cele mai mari datorii se inregistreaza insa in contul regiei locale de apa-canal, unde s-au acumulat circa 16 milioane lei, in timp ce in cazul "CET" datoria este de 6,15 milioane lei.
Apa rece consumata pe datorie de catre AP-uri
Concret, regia a comunicat ca, la acest moment, asociatiile dato