Una dintre prevederile pe care Romania trebuie sa le respecte odata cu aderarea la Uniunea Europeana consta in existenta unor centre specializate in colectarea deseurilor de electronice si electrocasnice. Dupa cum ne-a explicat Daniela Agache, comisarul sef al Garzii de Mediu Braila, tara noastra si-a luat angajamentul ca, pina la sfirsitul anului in curs, sa avem colectate 2 kg de astfel de deseuri pe cap de locuitor.
Din pacate, in Braila aceasta prevedere este departe de a fi pusa in practica. Un control efectuat de Garda de Mediu, in prima jumatate a acestei luni, a relevat faptul ca in municipiul nostru exista un singur depozit de deseuri electronice si electrocasnice in functiune. Acesta apartine firmei "Chimar Com" SRL si avea in custodie, la 18 octombrie, 189 de produse - in general frigidere si masini de spalat vechi.
Mai are aviz de functionare un punct de colectare apartinind firmei "Amromeli", pe Sos. Baldovinesti, insa acolo nu au fost predate deocamdata astfel de reziduuri. De asemenea, firma "Ben Electro Serv" intentioneaza sa deschida un centru de colectare propriu.
Interesul brailenilor pentru colectarea selectiva a deseurilor ramine destul de redus, oamenii preferind sa valorifice frigiderele vechi ca fier vechi, desi dezmembrarea unor astfel de produse, ce contin diverse substante toxice, ar trebui facuta doar de firme specializate. Secretul succesului "Chimar Com", care a reusit sa adune in depozit aproape 200 de astfel de agregate vechi, sta, se pare, in faptul ca aceasta firma, care are afaceri in domeniul comercializarii de electronice si electrotehnice, a oferit un discount de 10% clientilor care, la achizitionarea unui produs nou, au venit la magazin cu unul uzat.
Una dintre prevederile pe care Romania trebuie sa le respecte odata cu aderarea la Uniunea Europeana consta in existenta unor centre specializ