Desi are studii in inginerie, Sergiu Nicolaescu (foto) a facut o pasiune pentru filme, demonstrand o reala vointa de a-si insusi tehnici narative si de montaj preluate din cinematograful american. Ambitiile sale s-au indreaptat spre filmul cu pretentii intelectuale, iar recunoasterea sa oficiala se datoreaza superproductiilor istorice. De altfel, dintre cele 70 de filme facute, cel mai drag ii este "Mihai Viteazul", pelicula a carei poveste este mai mult decat interesanta. Proiectul initial, cu un buget de 4 milioane de dolari, prevedea ca in rolurile principale sa fie Charlton Heston, Elizabeth Taylor si Richard Burton.
INTERZIS. "Mircea", o alta productie istorica, este unul dintre filmele lui Sergiu Nicolaescu interzise de regimul lui Nicolae Ceausescu. "Am citit pe undeva ca Mircea cel Batran vorbeste din clisee demne de congresele PCR-iste. Tin sa spun insa ca filmul a fost interzis cu doua zile inainte de premiera ce urma sa aiba loc la 5 iunie 1989. Am primit un telefon de la Dulea, ministru adjunct in Ministerul Culturii, care mi-a cerut sa vin imediat in tara (eu eram in Germania), pentru ca urma sa avem audienta la Tovarasul si Tovarasa. Mai erau «invitati» Titus Popovici si Suzana Gadea", isi aminteste Nicolaescu.
Regizorul declara ca se simte atacat fara motiv. "Nu sunt deloc stapanul unei mosii de celuloid si vocea mea nu e singura pe taramul cinematografiei. Mi s-a atras atentia ca merit o dojana deoarece in «Pentru Patrie», trupele romane trec Dunarea in pas de defilare pe un pod subred de lemn, iar acesta manevra se soldeaza cu prabusirea podului. Ei bine, trebuie sa raspund ca un fost militar si inginer, cum este cazul meu, nu putea face o asemenea neghiobie. In realitate, trupele trec pe un pod de vase, care nu se supune legilor vibratiei", a precizat Sergiu Nicolaescu. (Adrian Vaduva) Desi are studii in inginerie, Sergiu Nicolaescu