Croazierele pe Dunare sunt preferatele americanilor si ale rusilor, care aleg Romania in mod special pentru Delta. Romanii merg pe vase ca personal de bord.
Romanilor nu le place sa se dea cu navele pe Dunare. Nici pe portiunea romaneasca a fluviului, nici pe cele straine. Exista totusi o categorie de conationali care aleg croazierele pe batranul fluviu european, dar nu ca turisti, ci ca personal de bord, mai exact ca bucatari, cameriste s.a. Doua dintre agentiile de turism care vand pachete pe Dunare, Prestige Tours si Karpaten, spun ca numarul romanilor care vor sa mearga in croaziera este infim. Conform datelor Institutului National de Statistica, anul trecut, 8.161 de turisti au fost cazati pe nave in Romania, dintre care cetateni romani au fost numai 853. In conditiile in care o croaziera de o saptamana, care incepe de obicei in Germania si se termina in Delta, costa intre 600 si 1.500-2.000 de euro de persoana.
PROGRAMUL. Si totusi, incepand cu anul 2001, cand fostul ministru al Turismului, Dan Matei Agathon, a initiat programul "Croaziera pe Dunare", avem americani, canadieni, indieni, rusi, ce mai, turisti de pe toate continentele, care vor sa parcurga si portiunea romaneasca a Dunarii pe vasele de croaziera. Cei mai multi aleg sa vada si Romania, in special pentru Delta. Daca turistii sunt dornici sa ajunga in Delta Dunarii, operatorii straini care vand pachetele turistice nu sunt de aceeasi parere. "O excursie clasica incepe in Germania, la Passau, si se termina la Budapesta", spune Mircea Vladu, directorul agentiei Prestige Tours. Si Romania?, vine intrebarea, pe partea de rau din Romania nu se circula? "Romania este privita ca o extensie, din cauza ca se navigheaza mult si nu ai atat de multe de vazut", ne lamureste Mircea Vladu. "Numai 15% din totalul programelor pe Dunare coboara si pe partea romaneasca", adauga acesta.
INUNDATIILE. Re