UE - resursele energetice, scrie AFP. Liderul rus este aşteptat să se alăture dineului dat de preşedinţia finlandeză a UE. "Cei 25" vor să rezolve o enigmă dificilă: cum să nu supere Rusia pentru a continua să beneficieze de resursele sale, criticând în acelaşi timp evoluţia sa autoritară.
Blocul comunitar, din ce în ce mai dependent de resursele energetice ale statelor din afara graniţelor sale, urmăreşte dezvoltarea unei politici comune în acest domeniu, după ce ţări precum Germania şi Franţa au început să acorde o importanţă deosebită relaţiilor directe cu marii furnizori de energie. Rusia este deocamdată principala sursă, furnizând UE peste 25 la sută din hidrocarburile necesare. Participanţii şi-au propus să găsească un "punct de vedere comun în ceea ce priveşte modul de elaborare a politicii energetice externe" a blocului comunitar şi, în special, "principiile pe care trebuie dezvoltate relaţiilor UE-Rusia", după cum reiese din invitaţia adresată liderilor europeni de premierul finlandez, Matti Vanhanen.
Europa vrea acces la hidrocarburile Rusiei
UE aşteaptă o cooperare previzibilă şi transparentă din partea Moscovei, după ce Rusia a adoptat o serie de măsuri îngrijorătoare precum blocarea accesului companiilor occidentale pe piaţa internă a extracţiei de hidrocarburi. Premierul luxemburghez, Jean-Claude Juncker, a declarat că "UE trebuie să adopte o linie de analiză şi de acţiune comună, dacă nu vor să lase liderului rus impresia unei Europe profund divizate". În consecinţă, cei care vor lua cuvântul în numele Uniunii vor fi Barroso, pe tema energiei, şi premierul finlandez, Matti Vanhanen, care va aborda marile obiective strategice în relaţia cu Rusia, dar şi îngrijorările privind tendinţa tot mai autoritară a Moscovei, scrie BBC. Care subliniază că şansele parafării unui nou acord energetic în cadrul întâlnirii sunt relativ puţine.
Li