Dincolo de informatiile cu iz senzationalist se ascunde o intreaga poveste economica, mai putin stiuta, cu date si cifre exacte. Si o poveste inca nescrisa despre angoasele integrarii in satele lui Charles. Perlele coroanei sunt Viscri si Malancrav, doua asezari izolate din apropierea Sighisoarei.
Aici sunt cele mai importante investitii si tot aici se opreste Charles ori de cate ori vine in Romania. La Malancrav, Fundatia Mihai Eminescu Trust a luat in concesiune 108 hectare de livada, iar din 2003 produce suc de mere natural. Sunt produse ecologice, dar afacerea nu e profitabila.
Cam cat castigam atata cheltuim cu livada, afirma Caroline Fernolend, omul care se ocupa in Romania de treburile Fundatiei.
Recolta slaba
Culesul s-a incheiat de curand, insa muncitorii se plang ca productia de mere a fost foarte slaba. A dat un frig prin primavara si nu s-au prea facut mere, spune Werner Bloos, unul dintre cei patru angajati. Livada nu mai da randament ca inainte, cand era exploatata intensiv, tocmai pentru ca produce organic, iar insecticidele sau alte substante chimice sunt interzise.
Anul asta n-a fost prea grozav pentru fructe si pentru ca livada n-a fost lucrata deloc, afirma, insa, unul dintre fostii angajati, care acuza proasta administrare a livezii.
Afaceri cu suc de Malancrav
In 2004 si 2005, livada ar fi produs in jur de 17.000 de litri de suc de mere pe an. O sticla de 750 ml de suc de Malancrav se vinde destul de scump, cu 4,5 lei litrul. Fundatia intentioneaza sa mareasca pretul la 6 lei, tocmai din cauza costurilor de productie ridicate.
Cum in Romania nu prea exista piata pentru produse ecologice, cei mai multi clienti sunt ambasadele de la Bucuresti si turistii straini. La u