Doi dintre directorii companiei franceze petroliere Total sunt anchetati pentru posibile fapte de coruptie, informeaza editia electronica de ieri a cotidianului francez "Le Monde". Potrivit acestuia, este vorba despre Christophe de Margerie si Bernard de Combret, despre care anchetatorii au indicii ca ar fi apelat la serviciile companiei elvetiene Teliac, cu sediul in Geneva, pentru a intermedia mituirea anumitor beneficiari in schimbul accesului la rezervele de petrol din Irak.
Directorul Christophe de Margerie, numarul doi in grupul petrolier Total, a fost audiat timp de cateva ore, in seara zilei de joi, 19 octombrie, de catre judecatorul Philippe Courroye, care ancheteaza posibile acte de coruptie savarsite prin oferirea unor comisioane confidentiale pentru a favoriza grupul Total in strainatate, informeaza Le Monde in editia electronica de ieri.
Margerie este acuzat de complicitate la abuz in serviciu in detrimentul societatii si complicitate la coruperea unor agenti publici straini. Se presupune ca Margerie urma sa preia fraiele grupului in 2007, in locul actualului presedinte, Thierry Desmarest. Surse apropiate grupului francez Total nu considera ca ascensiunea lui Margerie la conducerea grupului s-a bazat pe fapte de coruptie. Ancheta judecatorului Courroye a demarat in luna august 2002, in urma unei informatii primite de la Tracfin (organismul anticoruptie al Ministerului de Finante francez), care a stat la baza acuzatiilor de abuz in serviciu impotriva interesului public. Justitia presupune ca sefii companiei petroliere au dat diferite atentii pentru a obtine aceste afaceri.
In afara directorului Christophe de Margerie, a mai fost audiat un alt sef al companiei Total, Bernard de Combret, care a parasit grupul Total la sfarsitul anului 2001.
Cei doi barbati au fost supusi controlului judiciar cu obligatia de a plati o cautiune a ca