(Foto: eStrada)
Castanul comestibil intre viata si moarte
Prin Directia Silvica Baia Mare Statul Roman detine pe teritoriul judetului Maramures aproximativ 480 de hectare pe care sunt plantati castani comestibili. Teritoriul in cauza este impartit pe trei ocoale silvice: Baia Mare, Baia Sprie si Tautii Magheraus.
Intre anii ’60 -’70, statiunea pomicola Tauti, a introdus in cultura castani comestibili proveniti din Franta. Din nefericire, castanii introdusi in cultura erau infestati cu ciuperca Cryphonectria parasitica, in termeni populari aceasta boala numindu-se cancerul de scoarta.
Arboretul de castan comestibil din zona Baii Mari este ocrotit prin lege inca din 1962, fiind astfel prima si cea mai mare arie protejata de acest fel din tara. La ora actuala arborii de castan sunt afectati in proportie de aproape 100 % de acest cancer de scoarta, o boala foarte agresiva, cu o evolutie rapida, care a produs pagube mari in ultimii douazeci de ani.
Directia Silvica, in colaborare cu alte institutii de profil, se straduieste sa combata aceasta adevarata epidemie, actiune ingreunata de proprietarii care au primit - prin retrocedare - zone pe care se afla astfel de arbori care, daca raman netratati contribuie la intretinerea continua a focarului.
Despre boala care omoara castanul comestibil, despre tratamentul salvator si despre problemele aparute pe parcurs in combaterea bolii, am stat de vorba cu directorul tehnic al Directiei Silvice Baia Mare, inginer sef Mihai Sajerli.
Ciuperca criminala
Ciuperca care a afectat in ultimele doua decenii castanii comestibili din zona Baii Mari ataca violent trunchiul si ramurile arboretelor, fapt care duce la uscarea zonei superioare a locului afectat. Scoarta devine rosiatic