Autoritatile fac un pas important in vederea rezolvarii unei probleme extrem de spinoase semnalate de Uniunea Europeana, si anume, utilizarea ineficienta a fondurilor si creditelor comunitare, rambursabile sau nerambursabile.
Astfel, guvernul a modificat Normele metodologice de aplicare a OG 79/2003 privind controlul si recuperarea fondurilor provenite de la UE, precum si a fondurilor de cofinantare aferente utilizate necorespunzator.
Modificarea respectivului act normativ se impunea cu atat mai mult cu cat momentul aderarii Romaniei este aproape batut in cuie, doar neghiobia conducatorilor mai putand deraia "trenul integrarii".
Una dintre modificarile cele mai importante se refera la declansarea controlului utilizarii banilor comunitari. Nu mai este pentru nimeni o noutate faptul ca nu exista organism european sau comisar care sa fi avut de-a face cu Romania si sa nu fi relatat in vreun raport despre slaba capacitate de absorbtie ori deturnarile de fonduri de pe plaiurile mioritice.
Recent, mai multi oficiali europeni ne-au spus clar ca, daca agricultura romaneasca nu isi va rezolva problemele semnalate prin stegulete galbene si rosii in ultimul raport, dupa momentul 1 ianuarie 2007 este posibil ca sectorul condus de ministrul Gheorghe Flutur sa piarda un sfert din fondurile ce sunt deja prevazute pentru Romania, in bugetul comunitar si in strategiile UE.
Prin noile prevederi legale se da Cezarului ce e al Cezarului: se recunoaste meritul presei in dezvaluirea matrapazlacurilor (ingineriilor financiare) prin care miliarde de euro au fost deturnate de la scopul pentru care au fost aprobate catre buzunarele largi ale unor persoane aflate "la locul potrivit, in momentul potrivit".
Daca pana acum relatarile gazetelor si televiziunilor puteau produce efecte doar daca cineva avea bunavointa sa le bage