Pentru prima data dupa zeci de ani de cercetari, medicina moderna le ofera femeilor sansa de a alege sa se protejeze in fata unui flagel care ia in fiecare an sute de mii de vieti: cancerul de col uterin. Vaccinuri pentru prevenirea infectiei cu HPV (papilomavirusuri umane) si, implicit, pentru prevenirea cancerului de col uterin, se afla in stadiul de inregistrare in intreaga lume.
Conform datelor de la Centrul de Calcul si Statistica Sanitara, in anul 2003, in Romania, au fost raportate 33.991 cazuri de cancer de col uterin, dintre care 3.268 au fost cazuri noi.
Cancerul de col uterin (cervical) este astazi o boala carora medicii i-au depistat cauza. S-a stabilit ca 15 dintre cele peste 100 de serotipuri de HPV (papilomavirusuri umane) pot conduce la cancer cervical (sunt oncogene). Astazi se stie ca serotipurile oncogene HPV 16 si 18 sunt responsabile pentru mai mult de 70% dintre cancerele de col uterin, la nivel mondial.
Vaccinul candidat al companiei GlaxoSmithKline a fost dezvoltat pentru a preveni infectia cu doua dintre cele mai raspandite tipuri de HPV. In studiile clinice, vaccinul dezvoltat de GlaxoSmithKline a demonstrat o protectie de 100% fata de infectia persistenta cu HPV 16 si 18, cat si protectie impotriva leziunilor precanceroase asociate. In aceleasi studii clinice s-a obtinut dovada preliminara a protectiei largite si impotriva altor tulpini de HPV cauzatoare de cancer, in plus fata de HPV 16 si 18. Vaccinul propus de GSK este formulat cu adjuvantul inovator particular AS04, selectat pentru a furniza niveluri sustinute si puternice de anticorpi la femei.
Orice femeie este expusa riscului de infectare cu HPV oncogen, infectie ce ar putea determina cancer de col uterin. HPV este un virus foarte frecvent intalnit si extrem de contagios. Se transmite usor prin contact cutanat direct al pielii din regiunea ano-genitala, in cur