Conform cititorilor "Evenimentului zilei" care au votat on-line pe site-ul www.evz.ro in perioada 27 mai-8 iulie 2006, Regele Carol I a ocupat prima pozitie in clasamentul marilor romani din istorie.
In perioada 27 mai-8 iulie 2006, cotidianul "Evenimentul zilei" a organizat un vot paralel cu cel al TVR pe site-ul evz.ro pentru a cunoaste preferintele cititorilor. De mentionat ca regula votului paralel a constat intr-un "singur vot de pe un singur calculator".
Au fost exprimate 4.625 de voturi valabile si 208 nominalizari la "Mari Romani".
Cine a fost Carol I
Carol I - pe numele sau complet Karl Eitel Friedrich Zephyrinus Ludwig von Hohenzollern-Sigmaringen (n. 10 aprilie 1839, Sigmaringen - m. 10 octombrie, 1914, Sinaia) a fost domnitorul strain, apoi rege, de origine germana, al Romaniei, care a condus Principatele Romane si, apoi Romania, dupa abdicarea fortata a lui Al.I. Cuza. La 8 mai 1866, principele debarca la Turnu-Severin dupa o calatorie plina de peripetii.
Primii ani ai domniei au fost mai dificili. Carol a patruns in inima neamului sau de adoptie, "profitand" de Razboiul ruso-turc din 1877. S-a aliat cu Rusia, a acceptat trecerea trupelor pe teritoriul sau si a preluat conducerea armatei romane, cu care a obtinut succese militare importante. In iulie 1878, Congresul de la Berlin a recunoscut oficial independenta Romaniei pe care Carol o proclamase unilateral inca din 1877.
"Pentru a intari si mai mult prestigiul tarii, Carol a ridicat Principatul Romaniei la rang de regat si si-a incins fruntea cu o coroana confectionata din otelul unui tun turcesc de la Plevna", scrie Guy Gauthier in monografia sa despre monarhiile balcanice intitulata "Acvile si lei". (Andreea Ciuperca)
Simbolul Romaniei moderne
Carol I reprezinta Romania moderna. Avea numai 27 de ani cand a sosit in tara. A gasit aici un popor cu o soarta incert