Intr-o democratie, Guvern inseamna, in primul rand, seful executivului! De aceea, Presedintele Comisiei, Barroso, i-a solicitat, in scris, Premierului numirea Comisarului si nu Presedintelui Romaniei! Mai intai, as dori sa multumesc, din nou, tuturor celor care au accesat forumul pentru a se referi la articolele mele. Multumesc, mai ales, doamnelor "Anastasia" si "Maria", ale caror interventii pertinente si pline de har dau o nota de distinctie aparte forumului nostru!
"Fanul Presedintelui" ma apostrofeaza cu privire la textul meu din 5 octombrie, in care am citat din Tratatul de la Nisa, pentru a arata ca nu se fac trei propuneri pentru postul de Comisar al UE, din partea unui singur stat. Precizam, cu acel prilej, ca propunerea pentru postul de Comisar este facuta de Premierul Guvernului si nu de Presedinte. Fanul Presedintelui imi atrage atentia ca "este o aiureala a editorialistului", adica a mea, si ca "nu scrie niciunde ca Premierul nominalizeaza Comisarul, asta sa fie clar"! Mai mult, ma acuza de "interpretari tendentioase" si ma someaza sa caut, "in laptopul ala naravas, exact paragraful in care e specificat" ca Premierul "nominalizeaza Comisarul"!
Ascult si ma supun! Toate Tratatele care au urmat Tratatului de la Roma, din 1957, pana la Tratatul de la Nisa, sunt amendamente la Tratatul initial si alcatuiesc toate, impreuna, legislatia comunitara primara, parte importanta a acquis-ului comunitar. Numirea Comisarilor de catre Guverne este o procedura standard in UE (sigur, in cazul Frantei, unde, in baza Constitutiei Republicii a V-a, Presedintele numeste Guvernul, demite ministrii, prezideaza toate sedintele Guvernului, Comisarul va fi numit de Presedinte). Astfel, conform Tratatului de la Amsterdam, din 1997, articolul 214 (fost 158), se arata foarte clar: "Guvernele tarilor Membre, de comun acord cu nominalizatul pentru functia de Presedinte (al