Industria materialelor de constructii trebuie sa isi reimprospateze resursele umane, pentru ca vechii specialisti se retrag, iar tinerii se indreapta catre alte domenii, spune Nicoleta Salajan, director de resurse umane la Holcim.
"Se simte un gol serios de specialisti pe partea tehnica, pentru ca cei care au terminat inainte de '89 au iesit treptat din bransa, iar cei care au terminat mai de curand nu au expertiza suficienta pentru a raspunde cerintelor noastre", explica Salajan. La aceste fenomene, precizeaza ea, se adauga si lipsa de interes a tinerilor fata de industrie, din ce in ce mai vizibila pe piata.
Holcim are in prezent in Romania in jur de 1.360 de angajati, intr-o serie de locatii operationale din tara, cum ar fi Alesd, Turda sau Campulung. Astfel, la nevoile ridicate de personal impuse de diferitele proiecte ale companiei se adauga si dificultatea zonelor in care sunt localizate acestea, nu tocmai ofertante din punctul de vedere al fortei de munca active si nici foarte atragatoare pentru tinerii ingineri.
In ceea priveste pregatirea tinerilor absolventi ai facultatilor de profil, Salajan considera ca invatamantul nu trebuie judecat, pentru ca, la fel ca si alte sectoare, se afla in tranzitie. Ceea ce este ingrijorator, adauga ea, este insa faptul ca legaturile dintre scoala si industrie sunt aproape rupte.
"Inainte de '89, legatura dintre invatamantul superior si industrie era mult mai puternica, pentru ca noi faceam serios practica in industrie. Sigur ca abordarea era un pic fortata, dar exista si o parte buna", mentioneaza Salajan, ea insasi absolventa a Politehnicii din Cluj. In viziunea sa, nici companiile nu sunt inca foarte active in acest sens.
Holcim a avut primul contact cu scolile de profil in urma cu doi ani, cand a organizat programe de practica pentru studenti de la facultati de chimie industriala sau chim