Oficiul National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor (ONPCSB) a primit in jur de 55.000 de rapoarte in primele noua luni ale anului. Totalul sumelor incluse in rapoartele de depuneri si retrageri de numerar mai mari de 10.000 de euro depaseste 27 de milioane de euro.
Rapoartele de transferuri externe in si din conturi pentru sume a caror limita minima este echivalentul a 10.000 de euro se refera la un total de 110,9 milioane de euro, din care 57,7 milioane de euro au iesit din Romania. 2.296 de rapoarte au avut in vizor tranzactii suspecte de spalare a banilor.
In primele noua luni din 2006 n-au mai existat sesizari de finantare a terorismului in care sa fie necesara colaborarea cu SRI, o operatiune suspecta fiind totusi suspendata de ONPCSB. Oficiul a blocat in aceasta perioada suma de 7,6 milioane de euro, din tranzactii considerate suspecte de analistii institutiei.
De la inceputul anului, Directia de analiza si prelucrare a informatiilor a trimis 111 sesizari Parchetului, 7 sesizari catre DNA si mai multe sesizari catre Garda Financiara, ANAF si Ministerul de Interne. De asemenea, in perioada mentionata a controlat 113 agenti economici si a aplicat amenzi in valoare totala de 230.000 RON.
Alarma pentru investitorii din casute postale
Presedintele ONPCSB, Adriana Luminita Popa, a semnat recent memorandumuri de intelegere privind schimburile de informatii cu trei state considerate paradisuri fiscale pentru investitori: Cipru, Liechtenstein si Luxemburg.
„Prin semnarea acestor memorandumuri se intareste increderea privind modul de utilizare a informatiilor. Asigurarea protectiei informatiilor este foarte importanta, si partenerii institutiei cer o atentie sporita in acest sens“, afirma Nicolae Fuiorea, purtatorul de cuvant al Oficiului.
Concret, autoritatile romane pot avea acc