Zeci de lideri din intreaga lume comemoreaza la Budapesta 50 de ani de la revolta inabusita in sange de tancurile URSS.
Ungaria vecina comemoreaza azi - intr-o atmosfera politica tensionata - 50 de ani de la revolta anticomunista care, in octombrie 1956, a aprins pentru scurt timp speranta unui declin al dominatiei sovietice in Europa Centrala si de Est.
Zeci de lideri din intrega lume, intre care presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, urmeaza sa participe azi la Budapesta la o serie de manifestari oficiale menite sa comemoreze eroismul maghiarilor, care, cu aproape 40 de ani inaintea vremii, au crezut in moartea comunismului si au avut taria de a se opune Moscovei.
2.500 de morti
Incurajati de schimbarile din URSS survenite dupa moartea lui Iosif Stalin, dar si de revoltele anticomuniste de mici dimensiuni din Germania de Est si Polonia, studentii ungari au iesit in strada la 23 octombrie 1956 pentru a cere libertate si iesirea Ungariei de sub dominatia Kremlinului.
In urmatoarele zile, peste 200.000 de oameni se alatura revoltei studentesti, provocand caderea guvernului promoscovit, reinstalarea premierului reformist Nagy Imre si o retragere intempestiva, dar de scurta durata, a fortelor sovietice stationate in Ungaria.
Bucuria de moment si himera infrangerii Moscovei iau sfarsit la 4 noiembrie, in momentul in care URSS declanseaza o invazie militara de proportii, inecand in sange idealurile de libertate si independenta ale revolutionarilor. Peste 2.500 de maghiari, civili si militari, sunt ucisi in asaltul celor nu mai putin de 17 divizii sovietice venite sa restabileasca dominatia Moscovei.
FIDESZ boicoteaza ceremoniile
In ciuda caracterului national al manifestarilor, politicienii de la Budapesta vor celebra separat implinirea a jumatate de secol de la rev