Maghiarii si romanii din Cluj si Mures aniverseaza impreuna 50 de ani de la protestele anticomuniste care au cuprins mai multe orase din Transilvania, sub influenta Revolutiei maghiare. Din cauza acestor proteste sute de persoane au fost arestate de Securitate.
La Cluj, in mai multe biserici maghiare, preotii si credinciosii s-au rugat, la sfarsitul saptamanii trecute, pentru victimele represiunii sovietice de acum 50 de ani. Unele rugaciuni au fost pentru liderul Revolutiei maghiare din 1956, Imre Nagy, arestat in Ungaria de sovietici si apoi transportat in Romania, unde a fost judecat si condamnat.
De asemenea, inca de vineri seara, presedintele Parlamentului Ungariei, Katalin Szili, a decorat, la Opera Maghiara din Cluj-Napoca, o serie de intelectuali care au facut inchisoare pentru ca s-au solidarizat cu Revolutia maghiara. Ordinul de aur de merit din partea presedintelui Ungariei, Laszlo Solyom, a fost inmanat celor sapte intelectuali in cadrul manifestarilor festive.
Presedintele Parlamentului Ungariei a declarat, in discursul sau, ca este nevoie de o reconciliere morala in aceasta parte a Europei si a multumit romanilor si maghiarilor din Ardeal ca s-au solidarizat cu revolutia din tara vecina. Raul Volcinschi, singurul roman dintre cei sapte care au primit distinctia, a spus ca invitatia la ceremonie a fost o surpriza placuta pentru el.
De asemenea, in cadrul manifestarii de la Targu-Mures a fost dezvelit, ieri, un monument inchinat celor care au sprijinit revolutia ungara, in curtea Bisericii Reformate din Cetatea orasului. Este vorba despre o sculptura specifica secuiasca comemorativa, din lemn, inalta de trei metri, fiind o traditie veche de sute de ani.
Potrivit unuia dintre organizatori, Grama Janos, lucrarea este inchinata in cinstea celor