Cea mai recenta victorie a comunismului este transformarea lui Stefan cel Mare in cel mai mare roman si aruncarea concomitenta a romanilor in rindul popoarelor cu mentalitate de trib.
Ideea unei emisiuni care isi propune sa afle cine este cel mai mare roman nu merita comentata. Este un program de televiziune, care a rulat de altfel in multe tari, iar cine nu-l agreeaza nu se uita. Stupida sau nu, aceasta emisiune a produs insa un rezultat care ne demonstreaza ca, desi Bombo a pierdut alegerile prezidentiale, nu am scapat de perspectiva unui val de emigrari in Congo.
Faptul ca un „warlord“ a intrunit cele mai multe voturi ale unui popor care pretinde ca are o mentalitate europeana, ne apropie, mai mult ca oricind, de triburile africane. Nu Stefan cel Mare a cistigat titlul de cel mai mare roman. Mitul lui Stefan, atit de bine construit in timpul comunismului, a fost adevaratul invingator.
Ceea ce ne arata ca produsele epocii comuniste se numara printre cele mai durabile din Romania. Desi grosiera, la fel ca si modul de vot, clasificarea facuta de rezultatul emisiunii de pe TVR 1 arata cam asa: exista o minoritate care s-a desprins din capcana bolsevismului si o majoritate ai carei piloni sint de sorginte comunista.
Rationamentul pentru care acest concurs poate fi extrapolat la un intreg popor e urmatorul. Mitul comunist al lui Stefan a fost atit de puternic, incit cei care mai aveau o idee despre adevarul istoric ori au fost pur si simplu prea putini, ori nu au facut nimic pentru a-l darima, convinsi fiind de faptul ca votul lor nu poate schimba mare lucru.
Se remarca in acest ultim caz ideea ca un alt mit, tot de sorginte comunista, a dat o reprezentatie de mare clasa: imposibilitatea intoarcerii la o vreme anterioara comunismului, cind domnitorul in cauza nu ar fi avut nici cea mai mica sansa de a prinde po