Mediul rural autohton va beneficia, pana la inceputul lunii decembrie, de o lege speciala, principalul motiv al acestui demers fiind sustinerea brandurilor romanesti.
Astfel, toate valorile specifice romanesti din arealul satului vor fi pretuite intai prin lege. Iar legea satului va avea in vedere, printre altele, prezervarea traditiilor, obiceiurilor, produselor traditionale, arhitectura rurala, a declarat ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, citat de Rompres. "Degeaba interzic kitsch-ul, daca nu-i dau omului o solutie reparatorie", a afirmat ministrul de resort.
De asemenea, au fost cerute Bruxelles-ului proiecte-tip pentru refacerea satului romanesc, fiind vizate 10% din localitatile rurale pentru a intra urgent in acest program de de refacere cu proiecte-tip de circa un milion de euro.
Refacerea infrastructurii satelor
Proiectul ar urma sa serveasca comunitatii locale, de la refacerea turlei bisericii din sat pana la pavaj, trotuare, apa curenta. "Incercam sa alocam resurse pentru refacerea infrastructurii din mediul rural pentru ca acesta este viitorul", a subliniat ministrul Agriculturii.
Satele situate in arii protejate reprezinta o problema deosebita deoarece, in opinia ministrului, nu s-a dus pana la capat rezolvarea ei, opunand proprietarul cu administratorul parcului. Interventia statului poate reglementa situatia prin acordarea despagubirii. De exemplu, proprietarul unei paduri situate in arealul unei zone protejate se va supune regulilor parcului, dar in acelasi timp va trebui sa primeasca de la stat despagubire pentru productia pe care ar fi obtinut-o. "Degeaba faci parc din terenul meu daca nu ma despagubesti. Noi am dat o lege, prin care statul il despagubeste cu contravaloarea lemnului sau a produselor pe care le putea obtine din recoltare", spune ministrul.
Parcurile naturale, in atenti