Rosii cu sos de patrunjel.
Ingrediente: 18 rosii, sare, piper negru macinat, 1 ceapa mare taiata rondele, 5 oua, 9 linguri pesmet, 180 ml ulei de masline, 9 linguri patrunjel verde tocat, 3 catei de usturoi taiati marunt, 1,5 lingura zeama de lamaie sau otet de vin.
Mod de preparare:
Se spala rosiile, se sterg si se taie felii groase de 5 mm.
Se aseaza un strat de rosii (una langa alta) pe o tava mai mica si ingusta, se sareaza, se pipereaza dupa gust, se acopera cu un strat de ceapa, se condimenteaza si se continua astfel pana ce s-au terminat feliile de rosii si rondelele de ceapa. Se acopera cu o folie de aluminiu, se pune deasupra o greutate ca sa le apese si se tin 2 ore la rece.
Se fierb ouale tari, se pun in apa rece si se cojesc.
Pentru sosul de patrunjel se inmoaie pesmetul circa 5 minute in uleiul de masline, dupa care se incorporeaza patrunjelul si usturoiul.
Se taie ouale fierte marunt de tot si se amesteca - impreuna cu zeama de lamaie sau otetul - in sosul de patrunjel. Se gusta de sare si piper si se tine la rece.
Inainte de a servi rosiile, se indeparteaza folia de aluminiu, se scurg, se toarna peste ele o parte din sosul de patrunjel, iar restul se serveste separat.
Sardine umplute cu spanac
Ingrediente: 18 sardine proaspete (sau congelate), curatate si fara cap (aprox. 1,4 kg), 1,5 kg spanac proaspat, 8 linguri ulei de masline, 2 catei de usturoi, 1 ceapa verde tocata marunt, sare, piper negru macinat, nucsoara rasa, 2 linguri pesmet rumenit.
Mod de preparare:
Se incinge cuptorul la 190gr..
Se curata spanacul, se spala in mai multe ape si se lasa sa se scurga bine.
Se incing intr-o cratita mare 2 linguri cu ulei, se pune spanac cat incape si se dunstuieste pana ce se inmoaie. Se scurge zeama, se adauga si restul de spanac si se caleste, amestecand din t