Lansarea platformei neoliberale de la Pitesti a starnit in mass-media reactii de o diversitate perplexa. Ce sa aleaga cetateanul roman, intre "un pericol pentru guvernarea actuala" si "un viitor pentru alianta Pd-Pnl"?
- Nici una, nici alta. De fapt, nici nu stiu de ce si-ar bate capul cetateanul roman cu razboiul din Pnl, care nu a fost generat de problemele sale. Tara are in acest moment cu totul alte prioritati, iar aderarea la Ue la inceputul anului viitor este neglijata in mod penibil, de dragul unor lupte politice sterile, care au drept miza dominatia in Pnl. De altfel, si initiatorii platformei s-au referit in primul rand la viitorul Pnl si la relansarea liberalismului. Scopul lor - nedeclarat, dar evident - este ruperea unei parti din partidul condus de Calin Popescu-Tariceanu si formarea unui nou partid, oricat de mic, cu care sa intre apoi intr-o "federatie a nucleelor de centru-dreapta", care nu poate fi altceva decat re-editarea, intr-o forma adaptata, a defunctei Cdr. Daca acesta este "un viitor pentru alianta Pd-Pnl", atunci el are un trecut trist. Strategia initiatorilor pleaca in tot cazul de la experienta fostei coalitii a formatiunilor care se opuneau Psd. Asa cum in Cdr, dupa retragerea Pnl condus de Radu Campeanu in 1992, a ramas o ciozvarta liberala numita Pnl-Cd, sub conducerea lui Nicolae Cerveni, tot asa, in noua "federatie", ar putea exista un "nucleu liberal". Totul depinde, evident, de numarul de adepti care se vor alatura grupului Stolojan-Stoica-Turcan-Boureanu.
La prima vedere, initiativa celor patru nu pare sa aiba sorti de izbanda. Lansarea platformei s-a desfasurat intr-un cadru penibil, sala fiind umpluta cu o audienta de pripas si chiar cu muncitori de pe santier, carati cu autobuzul de patronul firmei. Desi a fost intens mediatizata, initiativa dizidentilor liberali nu a putut genera in teritoriu decat reactii glac