Autoritatile din domeniul asigurarilor au schimbat din nou regulile in ce priveste asigurarile auto in cazul masinilor care parasesc tara. Daca acum doua saptamani s-a vorbit de inglobarea asigurarii tip Carte Verde in asigurarea obligatorie auto RCA, situatia s-a modificat din nou, in sensul ca la punctele de frontiera va trebui sa prezentam in continuare Cartea Verde, ca si pana acum.
De la 1 ianuarie 2007 granita Uniunii Europene se va muta pe Prut, ceea ce ar fi trebuit sa aduca o serie de schimbari in bine si pentru romanii care devin cetateni ai Uniunii Europene.
In ceea ce priveste asigurarile auto, potrivit reglementarilor comunitare, numarul de inmatriculare al oricarui autoturism care circula in Uniunea Europeana reprezinta garantia ca asigurarile obligatorii auto au fost platite.
Dar acest lucru nu e valabil si pentru romani. Motivul tine mai degraba de birocratie. Romania are obligatia sa semneze un acord cu Biroul European Carte Verde care sa fie apoi ratificat de toate tarile semnatare, adica tarile din Uniunea Europeana, plus Islanda, Norvegia, Lichtenstein si Elvetia.
Semnarea acordului este importanta intrucat in acest fel se recunoaste ca Romania a indeplinit conditiile impuse de UE in acest domeniu, adica a fost infiintat un organism de compensare care sa achite daunele in cazul in care masinile implicate in accidente nu sunt asigurate, un fond de garantare si un Centru de informare care sa poata informa orice partener semnatar al acordului despre un
autoturism strain care a provocat daune pe teritoriul Romaniei sau care a fost avariat.
Acordul Multilateral de Garantare (MGA) este o intelegere mutuala a Birourilor Nationale Carte Verde din 44 de tari, conform careia autovehiculele care provin din tarile semnatare ale MGA sunt exceptate de la obligatia de a prezenta, la intrarea