Peste 2.400 de cetateni care lucreaza in capitala Banatului, dar care nu au domiciliul in orasul de pe Bega, au sesizat avocatii asupra reducerii de 20 la suta la transportul in comun, de care beneficiaza doar cei cu buletin de Timisoara in defavoarea celor care locuiesc la periferie sau in alte zone din judet.
Oamenii acuza ca, desi muncesc de ani de zile in municipiu si platesc impozit pe salariu, nu sunt tratati in mod egal de catre autoritati.
Avocatii au descoperit ca reducerea decisa prin hotarare de Consiliu Local incalca inclusiv Constitutia Romaniei.
Consiliul Local Timisoara suporta 20 la suta din pretul abonamentelor pe o linie, respectiv pe doua linii pentru studenti si pentru cetatenii cu buletin de Timisoara. Aceasta practica este, insa, privita drept neconstitutionala de catre cei care locuiesc in localitatile periurbane si care folosesc mijloacele de transport in comun din oras.
Inainte de ultima majorare a preturilor de catre Regia Autonoma de Transport Timisoara (RATT), un abonament pe o linie pe 30 de zile (cel mai bine vandut) costa pentru locuitorii orasului 320.000 lei vechi, iar pentru restul cetatenilor 400.000 lei.
Un abonament pe aceeasi perioada pe doua linii de transport costa 440.000 lei vechi, respectiv 550.000 lei pentru rezidentii din judet sau din afara lui.
"Nedreptatea" a fost sesizata de navetistii care muncesc de ani de zile in Timisoara, dar care nu au aceleasi drepturi ca si cei cu "buletin de oras". Avocatii sustin ca prevederea aprobata de administratia locala incalca articolul 16 din Constitutia Romaniei, conform caruia toti cetatenii acestei tari au drepturi egale.
"Cei care se simt lezati de o astfel de hotarare se pot adresa Curtii Constitutionale si au sanse destu