Cota unica introdusa in Romania la 1 ianuarie 2005 a dus la o scadere a veniturilor la buget din impozitul pe venit si pe profit, situatie inregistrata si in alte state europene care au adoptat acest sistem de impozitare.
Atat specialisti ai Fondului Monetar International (FMI), cat si analisti economici autohtoni considera aceasta masura ca fiind una nesustenabila, la care fie se va renunta in cativa ani, fie aceasta va fi dublata de alte masuri, ce vor avea drept efect cresterea veniturilor la bugetul statului.
Mai multe state care au adoptat sistemul cotei unice, inclusiv Romania, se confrunta cu reducerea veniturilor din impozitul pe venit si pe profit, precizeaza un studiu realizat de catre experti al Fondului Monetar International - "Cotele unice: Principii si dovezi", publicat pe site-ul FMI.
Potrivit acestuia, introducerea in Romania la inceputul anului trecut a impozitului de 16% a dus la scaderea, in 2005, cu 1% din PIB a sumelor obtinute din impozitarea veniturilor personale si ale firmelor.
Dupa adoptarea cotei unice, ponderea detinuta de impozitul pe venit in formarea Produsului Intern Brut a scazut de la 3% din PIB in anul 2004, la 2,3% din PIB in 2005, iar cea a impozitului pe profit s-a redus la 2,4% din PIB, in 2005, fata de 2,7%, in 2004.
"Prin eliminarea impozitarii progresive si introducerea cotei unice, bugetul a pierdut, in 2005, aproximativ 1 miliard de euro. Din acesta, 700 de milioane de euro s-au dus la persoanele fizice, iar 300, la corporatii", considera Mihai Tanasescu, fost ministru al Ministerului Finantelor, pana in 2004.
Cu o exceptie, insa, aceeasi parere are si Varujan Vosganian, presedintele Comisiei pentru buget, finante-banci din Camera Deputatilor.
"In 2005 veniturile la buget din impozit pe venit si pe profit au scazut, dar, pana la sfarsitul anului 2008 veniturile