Teatrul de Comedie. Revizorul de Gogol, in regia lui Horatiu Malaele.
Pe scurt - un regal! Adica un cadou regesc facut celor impatimiti de teatru, dar si celor mai tineri, care-si doresc altceva decat manele si "La bloc". Care-si doresc, adica, arta in stare pura!
S-o luam pe rand: pentru noi, cei ce am apucat vremuri in care lumea statea la coada, si pe viscol, si pe ploaie, ore intregi, ca sa "apuce" un bilet la Teatrul Mic, unde Iordache triumfa in Richard al Iii-lea, ori la Bulandra, ca sa-i vada pe Dinica si Moraru in Nepotul lui Rameau (asta ca sa nu dau decat doua exemple din gloriosul sir de spectacole antologice ale anilor 70), un nou Revizor poate insemna un demers... riscant. Atat pentru cei care l-au realizat si se asteapta la aplauzele noastre, cat si pentru noi, cei mai varstnici, care am apucat si alte montari.
Din pacate, multi, foarte multi iubitori de teatru nu au apucat sa vada legendarul Revizor al lui Lucian Pintilie! Pus in scena in 1972, proiectat ca spectacol de deschidere a acelei stagiuni (1972-1973), Revizorul gandit de marele regizor, avandu-l in frunte pe Toma Caragiu, secondat, intr-o creatie tot antologica, de Virgil Ogasanu, a fost interzis, ca "periculos", de autoritatile ceausiste, imediat dupa premiera.
Si iata ca dupa 30 de ani, Revizorul a fost "atacat" inca o data de acel unic Artist care este Horatiu Malaele. Actor, regizor, poet, pictor, caricaturist... si inca cine mai stie ce. Horatiu Malaele creeaza, pe baza textului de aur al lui Gogol, un portret vitriolant al Imposturii, boala molipsitoare, dezgustatoare, puturoasa si contagioasa (ca orice molima cu "virtuti" devastatoare), care a cuprins - iata! - mai toate straturile societatii romanesti de azi! Malaele - regizorul o face, insa, cu mult umor, ba chiar cu... gratie, parca distantat de grozaviile infatisate pe scena, avandu-l drept complice pe G