In 2000, Fondul National de Investitii dadea faliment, si peste 300.000 de oameni au ramas fara bani. „Taticul“ FNI era SOV. Banca Agricola investea milioane de dolari in FNI, iar la Fondul National de Acumulare, investitorii erau dusi de nas in ceea ce priveste valoarea unitatilor de fond. „Taticul“ FNA era tot... SOV.
Din doua banci, Banca de Investitii si Dezvoltare si Banca Romana de Scont, dispareau sume importante de bani fara ca cineva sa se sesizeze. Iar cand a facut-o Banca Nationala, era prea tarziu. „Taticul“ BID si BRS tot... SOV.
De sase ani, justitia se chinuieste sa rezolve o ecuatie de gradul unu... cu cinci necunoscute: FNI, FNA, BA, BID, BRS. Cheia problemei este cu adevarat Sorin Ovidiu Vantu? A incalcat sau nu legea in toate aceste afaceri? Unde au disparut aproape 350 de milioane de dolari?
Saptamana trecuta, Tribunalul Bucuresti a promis solemn ca in trei luni se va judeca (din nou) procesul FNI. E vorba doar despre dosarul in care „guest-star“ este Maria Vlas, nu si Sorin Ovidiu Vantu.
Pare greu de crezut, dar... Investitorii prezenti in sala de judecata au protestat vehement fata de tergiversarea cazului, suparati ca „principalii vinovati“ au scapat de pedepse. Cine sunt acestia veti vedea in continuare.
ABC-ul afacerilor marca SOV
Totul a pornit de la Gelsor, o societate care a fost infiintata in 1995 de Gelu Teodorescu (profesor de matematica la Universitatea din Iasi) si Sorin Ovidiu Vantu. Un an mai tarziu, urma prima mare lovitura: fabrica de seringi de unica folosinta SANEVIT Arad, una dintre primele societati listate la Bursa. Gelsor a cumparat masiv acti-uni la pretul minimal. De ce a facut aceasta achizitie?
Simplu. SANEVIT avea exclusivitate de la Ministerul Sanatatii pentru vanzarea produselor sale in sistemul sanitar. Logic, dat fiind ca afacerile fabricii