Banca Nationala a Romaniei i-a spulberat, cel putin pana anul viitor, ministrului agriculturii, Gheorghe Flutur, visul de a infiinta Case de Credit Rural in toate comunele din Romania.
Finantarea agriculturii ramane inca la mana bancilor comerciale, care se feresc insa sa faca afaceri cu taranii romani. Pe de alta parte, fondurile europene destinate agriculturii romanesti sunt o momeala extrem de atractiva pentru bancile comerciale.
In urmatorii ani, pana sa atinga nivelul subventiilor din Uniunea Europeana, mediul rural din Romania va primi de la Comunitate peste 10 miliarde euro. La acesti bani se vor adauga alte miliarde ce vor proveni din subventiile acordate de statul roman agriculturii din Romania.
Cu toate acestea, micii fermieri, asociatiile agricole sunt extrem de departe de accesarea acestor fonduri. Finantarea agriculturii, o problema la care nu a stiut sa raspunda niciun guvern in ultimii 15 ani, ramane o problema dificila. Cu atat mai mult, accesul la credite al taranilor romani este la mana unui sistem care nu da doi bani pe nevoile imediate.
Incepand de anul viitor, 70% din cei ce lucreaza pamantul si detin minimum un hectar de teren vor beneficia de subventii importante din partea statului.
Daca luam in considerare ca aproape 40% din populatia ocupata a Romaniei se regaseste in agricultura si ca majoritatea acestor oameni nu au nicio sansa sa acceseze un credit bancar, ajungem la concluzia ca subventiile amintite nu vor duce in niciun caz la o viata mai buna, ci vor continua doar sa asigure acel nivel de subzistenta specific gospodariilor din Romania.
Vrem in Europa ca in Romania
In tarile Uniunii Europene, Casele de Credit Rural functioneaza ireprosabil de mai bine de o suta de ani. Inclusiv una dintre marile banci straine prezente pe piata romaneasca a pornit, la inceput, ca