Peste doua luni, o saptamana si doua zile, Romania va fi in Uniunea Europeana. Cum vom trai in 2007? Cum vom trai in viitorul imediat?
Intrebari dramatice, intr-o tara in care partea cea mai mare din veniturile populatiei se duce pe mancare. Au insa romanii o idee clara despre ce inseamna bunastare intr-o societate moderna? Pentru ca in nici un caz conceptul de bunastare nu se reduce la bunurile aflate in rafturile magazinelor alimentare si la preturile lor.
La noi, din nefericire, bunastarea constituita din unicate - si deci diversificata - e o pasare rara. Romanii cunosc o bunastare de serie. Cei superinstariti au vila sau vile, piscine, cate un bolid pentru fiecare membru al familiei, doua-trei telefoane celulare pe care le insira pe mese, la intalniri. Cei doar instariti, cat de cat, fara sa formeze mult ravnita clasa de mijloc, ce abia se constituie, au apartament la bloc, un televizor color, o masina straina si aspira sa-si poata cumpara, intr-o zi, o casa "pe pamant", daca nu si-au cumparat-o deja.
Numai saracia e diversificata, constituita din unicate. Desigur, saracia din acele familii unde exista cultura, idei, imaginatie si aspiratii catre un stil de viata in care avutia sa fie dominata de bun gust. Fiindca "marea saracie" e tot de serie.
Fara indoiala, in societatea noastra nu s-a conturat inca o imagine normala a standardului de viata. Inca dainuie confuzii. Devine insa tot mai limpede adevarul ca despre "nivelul de trai", sintagma impamantenita la noi, nu se poate vorbi fara a situa in prim-plan nu doar hrana, ci si conditiile de locuit, munca, climatul social, educatia, sanatatea, timpul liber, circulatia informatiilor.
Desigur, bunastarea este o conditie individuala. Dar ea se masoara pe scara sociala. La noi, bunaoara, va fi posibila numai cand mersul economiei va face ca partea cea mai mare a populatiei sa traiasca bine