La malul Dunarii, viata se scurge in-tre doua ciudatenii. Uneori, apele Dunarii spala Gradina Zoologica din Calarasi. In Oltenita, un circar bul-gar isi ridica palat si menajerie peste un cimitir medie-val. Cititi si: ●Batranii si Dunarea ●Campionii din Lunca ●Jurnal de Croaziera - Mitelgisimbig ●Blog Croaziera Pe malul Dunarii, afli la tot pasul intamplari care de care mai ciudate. Bunaoara, la Calarasi se vorbeste si azi despre naprasnica inundatie care a inecat animalele de la Gradina Zoologica. La cativa pasi, in Oltenita, oamenii se crucesc de nebunia unui bulgar care a ales sa-si ridice casa intr-un cimitir medieval.
In februarie 1985, pe o vreme foate geroasa, Dunarea "a innebunit" si a inundat Gradina Zoologica din Calarasi, una dintre cele mai mari din tara, mandria orasului. Inghetata tun, Dunarea a format intr-o noapte un pod de sloiuri de 15 metri inaltime. Dimineata, apa a crescut cu repeziciune sub privirile ingrozite ale calarasenilor, podul natural a cedat si sloiurile au spart digul. Urmarile: 80% dintre animalele Gradinii Zoologice au murit inecate sau inghetate.
LEI SI TIGRI INGHETATI. In acea zi de 3 februarie, fondatorul Zoo Calarasi, Gheorghe Tatavura, a fost anuntat de politie de producerea tragediei. S-a dat alarma in oras. In doua ore, apa ajunsese de trei metri. "Erau imagini de groaza. Animale luate de apa, ursi disperati prin copaci" - povesteste interlocutorul nostru. Leii erau speriati de moarte, dar blanzi ca niste pisici plouate. "Am luat tigrii ca pe niste copii si i-am urcat in barci. Inghetati de frig, stateau cu capetele plecate, fara nici o reactie ", isi aminteste Tatavura. Localnicii au adoptat maimutele, iar leii si ierbivorele care au supravietuit le-au adapostit prin centralele termice de la blocuri. A fost un dezastru, dar oamenii au reactionat extraordinar.
AL DOILEA VAL. Dupa tragedie, toate gradinil