foto: Romania Libera
Motto:"Nu doream altceva decat sa gasim fericirea".
Angyal Istvan (lider grup, executat)
Din arhive adunate
Istoria postbelica consemneaza extinderea ideologiei comuniste, prin forta, in statele aflate in prima linie. Protectia asteptata de la statele occidentale a fost o himera, dupa celebrul acord de la Yalta. Manipulate de Axa pe perioada conflagratiei, acestor tari le-a venit randul sa cunoasca, en-detail, razbunarea si teroarea bolsevica.
Moartea lui Stalin, care a dat sperante pentru o deschidere reala catre democratie, s-a transformat intr-un joc revansard intre liderii politici comunisti. Anul acesta se implinesc 50 de ani de la prima mare incercare a unui popor subjugat de a se debarasa de o ideologie totalitara impusa.
Omagiind acest eveniment, in primavara acestui an, ca prima manifestare de amploare antisovietica, seful diplomatiei americane, Condoleezza Rice, remarca: "... in cele 12 zile (23.10-04.11 1956 - n.a.) maghiarii si-au intrezarit drumul spre libertate. Inarmata cu dorinta de libertate, populatia s-a rasculat impotriva uriasei URSS. Au invadat inchisorile, au eliberat detinutii politici.
Au cucerit radioul national si au transmis in eter muzica lui Beethoven si Mozart... Au visat un nou viitor pentru Ungaria, unde ei, cetatenii acestei tari, sa-si hotarasca liberi destinul, fara frica unei invazii externe sau a vizitelor securitatii in miez de noapte.
Dupa 12 zile tancurile sovietice au intrat in Ungaria, trimitand la moarte mii de persoane, iar alte zeci de mii au fost trimise in Siberia...".
Acest '56 a intrat in istorie, la nivel mondial, ca o perioada de evenimente contradictorii.
Incercarea disperata anglo-franceza de a nu pierde controlul asupra Canalului de Suez a fost pusa in contrapartida cu Jocurile Olimpice de la Melbourn