"Principalele produse ale stupului cu proprietăţi terapeutice sunt mierea, polenul, propolisul, păstura, lăptişorul de matcă. Calităţile extraordinare ale mierii, medicament şi aliment preţios în acelaşi timp, nu mai reprezintă un mister", susţine Titu Habor, medic în fitoterapie. Mierea este utilizată în general ca supliment nutritiv în afecţiuni digestive, în terapia anemiilor, precum şi în afecţiuni cardio-vasculare. Mierii i se atribuie şi proprietăţi antiseptice, cicatrizante. "Nu trebuie însă desconsiderate nici proprietăţiile nutritive. Se asimileaza foarte uşor de către organism si ne oferă energie, substanţe bioactive şi nutritive", ne sfătuieşte medicul.
Ceara de albine a fost folosită încă din cele mai îndepărtate timpuri şi tot de atunci i s-au recunoscut virtuţile terapeutice. Şi azi se foloseşte ceara de albine la prepararea unor unguente şi balsamuri, folosite şi în cosmetică.
Lăptişorul de matcă are un rol deosebit în activitatea creierului, reduce colesterolul din sânge, este util în digestie, pentru combaterea insomniei, a anemiei şi refacerea glandelor cu secreţie internă.
Veninul de albine se foloseste în vindecarea astmului bronşic, a discopatiilor, artritelor, reumatismului, în tratarea hipertensiunii, a aterosclerozei, ca şi pentru atenuarea durerilor reumatice.
Polenul este un stimulent al poftei de mâncare, înlesneşte digestia, îmbunătăţeste tonusul, alungă oboseala, previne rahitismul, căderea părului.
Propolisul este folosit ca biostimulator, care măreşte rezistenţa fizică şi înlătură oboseala. Datorită proprietăţilor sale antivirale, antitoxice şi antiinflamatorii, propolisul îşi găseşte tot mai multe utilizări. Este un bun stimulator al refacerii ţesuturilor afectate de răni, taieturi, arsuri, degerături.
Iulia OPREA
"Principalele produse ale stupului cu proprietăţi terapeutice sunt mierea, polenul,